avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legislatie privind conflictul de interese
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legislatie privind conflictul de interese

Imi puteti spune unde ma pot documeta despre "confictul de interese"Cineva zicea "codul etic" dar am citit si mai nimik .....
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:21, 16 Martie 2009
Extras din codul deontologic al avocatilor din U.E.
3.2. Conflictul de interese
3.2.1. Avocatul nu trebuie să fie sfătuitorul şi nici reprezentantul sau apărătorul a mai mult de un client într-una şi aceeaşi cauză, atunci când există conflict de interese între respectivii clienţi sau când riscul unui astfel de conflict este evident.
3.2.2. Avocatul trebuie să se abţină să se mai ocupe de cauzele tuturor clienţilor implicaţi, atunci când se iveşte un conflict de interese, când secretul profesional riscă să fie violat sau când independenţa sa riscă să fie ştirbită.
3.2.3. Avocatul nu poate accepta o cauză a unui nou client, dacă secretul informaţiilor încredinţate de un vechi client riscă să fie violat sau atunci când cunoaşterea de către avocat a cauzelor vechiului său client îl favorizează pe noul client în mod nejustificat.
3.2.4. În cazul în care avocaţii exercită profesia în grup, paragrafele 3.2.1., 3.2.2. şi 3.2.3. sunt aplicabile grupului în ansamblu şi tuturor membrilor săi.

Recomandarea Nr. 10/2000 a Comitetului Ministrilor Consiliului Europei, art. 13, paragrafele 1 – 3:
Conflictul de interese se naşte în situaţia în care un funcţionar public are un interes personal de natură să influenţeze sau să pară a influenţa asupra exercitării imparţiale şi obiective a funcţiilor sale publice. Interesul personal al funcţionarului public cuprinde orice avantaj pentru el însuşi sau în favoarea familiei sale, a părinţilor, a prietenilor sau persoanelor apropiate, sau a persoanelor sau organizaţiilor cu care el a avut relaţii de afaceri sau politice. El cuprinde de asemenea orice obligaţie financiară sau civilă la care este constrâns funcţionarul public.

L 161/2003 pt prevenirea si combaterea coruptiei defineste conflictul de interese raportandu-se la cei care exercita demnitati si functii publice.

L. 206/2004 priv buna conduita in cercetarea stiintifica..., defineste conflictul de interese ca fiind sit de incompatibilitate in care se afla o persoana care are un interes personal ce influenteaza impartialitatea si obiectivitatea activitatii sale in evaluarea, monitorizarea, realizarea si raportarea activitatii; interesul personal include orice avantaj pt pers in cauza, sotul/sotia, rude ori afini, pana la grd IV inclusiv, sau institutia din care face parte.

Sper ca v-am fost macar putin de folos cu aceste citate...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Legea cu privire la conflictul de interese
Nr. 16 din 15.02.2008Publicat : 30.05.2008 în Monitorul Oficial Nr. 94-96


Conflict de interese - situaţie în care persoana care deţine o funcţie publică trebuie să ia o decizie sau să participe la luarea uneidecizii, sau să întreprindă, în îndeplinirea atribuţiilor sale, alte acţiuni ce influenţează sau pot influenţa interesele sale personale;interes public - interesul general al societăţii ca persoanele care deţin funcţii publice să ia, în îndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu,decizii imparţiale şi legitime;interes personal - orice avantaj material sau de altă natură, urmărit ori obţinut, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentrupersoane apropiate de către persoana cu funcţie de răspundere ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu;persoane apropiate - soţul (soţia), persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi,mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră)
Buna ziua,
am si eu o intrebare! Daca un avocat reprezinta statul intr-o cauza dar in acelasi timp, ofera informatii publice despre cum poti pacali legea facand referire la aceeasi cauza, se considera conflict de interese?Dupa parerea mea de necunoscator, cred ca este, pt ca nu poti sa fii si de partea cuiva si impotriva lui in acealsi timp. Ce institutie se ocupa de investigarea acestor cazuri?
Valeu, muica! :stunned:

Un avocat reprezinta statul (!) si a gasit o modalitate de-a sfatui si partea potrivnica? Puteti sesiza baroul in care este inscris!
Iar "statului", felicitarile mele si sa achite in continuare taxa pe prostie din buzunarul meu X-( , al dvs. si al tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea codului deontologic - raspunderea avocatului LucianAndrei LucianAndrei As dori sa stiu va rog in termeni reali, in ce masura poate fi tras un avocat la raspundere pentru incalcarea codului deontologic, mai exact in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese K.Levente K.Levente Buna ziua! Eu sunt angajatul unei institutii de invatamant universitar si de asemenea am si o firma proprie. Daca firma mea face afaceri (vanzare de ... (vezi toată discuția)
Legatura de prietenie intre politist si faptuitor Samulea Samulea Buna seara! Este normal ca in urma unei plangeri penale pentru marturie mincinoasa cel impotriva caruia am facut plangerea sa fie anchetat de catre o ... (vezi toată discuția)